Tekerleklerin sorunsuz döndüğünden emin olun!
Bir çok ebeveyn, çocuklarının paten yaparken düşmesinden ve yaralanmasından korkar. Buna rağmen bilinçsizce zor dönen, sert, çocuğun ayağını vuracak ve tekerlekleri dahi dönemeyen patenler alırlar... Bu durum da çocukları patenden soğutabilir.
Düşmek, paten öğrenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Düşmenin korkunç bir şey olmadığını çocuklara ilk adımlarını attıkları günlerde belirtmek gerekiyor. Çocukların kemikleri yetişkinlere göre daha esnek olduğundan, düşseler dahi yetişkinlere göre daha az yaralanma yaşayabilirler.
Numara seçimi: Çok büyük numara seçmeyiniz!
Paten almak insanlara biraz pahalı bir alışveriş olarak görünebilir. Bu yüzden aileler çocukları bir kaç sezon daha kullanabilsin diye çocuklarına iki numara daha büyük paten almak isteyebilir. Ancak bu durumda aşağıdakilerin olabileceğini unutmamalısınız :
• Paten çocuğun ayağından çok büyük olursa, ayaklar patenin içinde kaybolacak ve çocuk patenin kontrolünü kaybedecektir.
• Destek yetersiz olacaktır ve çocuk kayamayacaktır.
• Çocuğun ayağından büyük olan paten, çocuğun kilosuna ve boyuna uygun olmayacağından çocuğa
• Büyük olması nedeniyle bilekte ve tabanda ağrı yaratabilir.
Kaliteli bir paten bulduğunuzda çocuğunuzun ayağından bir numara büyük paten alabilirsiniz, ancak daha büyüğünü almaya yeltenmemelisiniz.
Eğer yeterli bütçeniz varsa, çocuğunuza ayarlanabilir patenler almaya özen gösterin. Ayarlanabilir patenlerle çocuğunuzun büyüme sürecinde aynı pateni kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuk patenlerinde tekerlek çapları:
Paten tekerlek çaplarına bakarken çocuğunuzun seviyesini göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin yarışmalar için belirlenmiş tekerlek çapları vardır. Genelde başlangıç seviyesindekiler 70-76 mm çaplı tekerlek seçerler.
Poliüretan yapıda tekerlek seçmeniz daha iyidir çünkü yer tutuşları daha güçlüdür. Plastik yapıdaki tekerlekler durmaya çalışırken zorluk çıkarabilir, çok sesli olurlar ve poliüretan kadar rahat değildirler. Çocuklar poliüretan yapıdakiler için ‘kauçuk’der, tekerleklerin farkını bu şekilde anlayabilirsiniz.
Frenler:
Frenler sadece poliüretan olmalıdır, plastik kullanılmamalıdır. Plastik olduğu takdirde yer tutuş sağlamaz ve durmaz.
Ayak ve bilek kısmının sert ya da orta sertlikte olması, çocuğun seviyesine bağlıdır.
Patenlerin sert olması kötü bir durum değildir. Çocuğun öğrenme sürecinde, çocuğa destek sağlar. Eğer çocuğunuz paten kaymayı biliyorsa, orta sertlikteki patenler onların daha rahat hareket etmesini ve patenden daha fazla zevk almalarını sağlar.
Koruma ekipmanlarını unutmayın!
• Bilek korumaları
• Dirsek korumaları
• Diz korumaları
• Kasklar
Sonuç olarak önemli olan çocuğunuzu patenden soğutmayacak, pateni eğlenceli kılacak, sağlam ve dayanıklı paten seçebilmektir. Bahsettiğimiz önemli noktaları gözden kaçırmazsanız, uygun fiyata sağlam ve uzun ömürlü paten seçimini zorda kalmadan yapabilirsiniz.
Quad paten mi inline paten mi?
Bu soru aslında tuzak bir sorudur. Ama cevap ne olursa olsun, önemli olan kaliteli pateni bulabilmektir.
• Quad patenleri kullanması kolaydır, dengeleri ve hızları iyidir.
• Inline patenler ise daha hızlıdır, daha dengelidir, ön arka dengesi kuvvetlidir ancak kullanımı Quad patenlere gore daha zordur.
İç mekanlarda her ikisi de kullanılabilir ancak dış mekanlarda quad patenlerin geniş tekerlekleri yüzünden çamurlara ve yoldaki kirlere bulaşma ihtimali daha fazla olduğundan, inline patenlerin kullanımı daha uygundur.
Paten nereden alınmalıdır?
‘Paten nereden alınmalıdır?’ sorusu size anlamsız gelebilir, ancak çocuğunuza paten alırken, pateni aldığınız mağaza ve bu mağazanın koşulları çok önemlidir. Birçok ebeveyn çocuklarına patenleri, süpermarketlerden, oyuncakçılardan ya da indirim mağazalarından almak gibi hatalar yapıyor. Bu hatayla birlikte, kalitesiz paten almış oluyorlar ve bu durum da çocuklarının sadece bir kaç dakikalık paten deneyiminden sonar patenden soğumasına neden oluyor. Patenler de bir sonraki sezonda başkasına verilmek üzere dolaba kaldırılıyor, ya da çöpe atılıyor. Süpermarketlerde gördüğünüz patenlerin çoğu bir hayli rahatsız ve sıkıdır. Çocuğunuzun ayağını ve bileğini sıkarak acıtan bu patenler çoğunlukla kaymaz… Patenlerin yürümek için değil, kaymak için olduğunu unutmamak gerekiyor…